Térszervezés – funkció mindenekelőtt

A lakberendezés alapja a funkcionális térszervezés. Alapvető, hogy az otthonunk van értünk, szolgálja az életvitelünket: ergonomikus legyen, az életvitelünknek megfelelő legyen az elrendezése, a berendezése, kényelmes és könnyű legyen használni, mindennek legyen meg a helye és gyorsan megtaláljuk, amire éppen szükségünk van. Ez szükségessé teszi, hogy az ergonómiai szabályok teljesüljenek minden helyiségre, minden funkció az igényeknek megfelelően legyen kialakítva a terek lehetőségeinek figyelembevételével, és a tárolás is megfelelően szervezett legyen.

Egy újonnan vásárolt ingatlan ritkán tükrözi az igényeinket maradéktalanul. Különösen akkor igaz ez, ha a lakás/ház egy-két generációval a sajátunk előtt épült, amikor általában mások voltak az igények, lehetőségek. Ugyanakkor észrevehetjük a saját életterünkön is, hogy az idő múlásával a változó igényeink miatt már nem úgy szolgálja az életvitelünket, ilyenkor változtatni érdemes.

Egy példán keresztül nézzük meg, hogy miről is van szó.

Az első lakás egy 60-as években épült társasházi lakás, akkoriban nagyon tipikus elrendezéssel: a bejárattal szemben egy hosszú folyosóról nyílik a konyha, a fürdő és a szobák. A konyha apró, ahova az alapfunkciókon kívül étkező már nem fér, vagy csak egy nagyon kicsi reggelizőpult formájában. Étkezésre a nappali túl messze van, a kamra elrendezése pedig a konyhában nem teszi lehetővé egy kényelmes étkező létrehozását. A fürdőszobával a legnagyobb baj, hogy belépve egy fal elé érkezünk. Ez a strangok elhelyezkedése miatt alakult így eredetileg. A WC külön helyiség, viszont olyan apró, hogy kézmosó már nem fér el, így ez sem optimális.   

Térszervezés előtt

Megrendelőim fő kérése az volt, hogy nyitott tereket szeretnének, mindenekelőtt azt, hogy a konyha-étkező és a nappali egy légtér legyen. A kádas fürdőszobába duplamosdót és mosókonyhafunkciót kértek. A hálószoba tekintetében pedig az volt a kérés, hogy a gardróbfunkció jól elkülönüljön, és még egy kis öltözőasztal is beférjen. A másik hálószoba kialakításánál fontos szempont volt, hogy egyszerre dolgozószobaként, olvasókuckóként és vendégszobaként is funkcionáljon.

A végeredményt itt látjátok:

Térszervezés után

Nézzétek meg a lakásról készült látványterveket is.