11 lakberendezési trend 2021-ben

Az otthonunk mindig fontos hely volt a számunkra, egy hely, ahol önmagunk lehetünk, ahol pihenünk, feltöltődünk, felkészülünk az előttünk álló napra. Innen indultunk a munkahelyünkre, majd a munka végeztével esetleg kedvenc éttermünkbe, kávézónkba, moziba, edzésre, majd ide tértünk haza pihenni.

Egy éve alaposan átalakult az életünk: sokkal több időt töltünk az otthonunkban, mint eddig bármikor. Ez hatással volt a lakberendezési trendekre is.

1. Rusztikus vonal

A rusztikus stílus népszerűsége a kényelemnek, az otthonosságnak köszönhető, melyek a legfontosabbak most, minden mást felülírnak. A stílus elemei: durván megmunkált fa, természetes kövek, durván vakolt falak, tölgyfagerendázat remekül illeszthető modern terekhez. Jól elfér itt néhány régi, családi bútor, kiegészítő, pl. csipketerítő, horgolt ágytakaró. A stílus új megjelenési formájában a modernnel való ötvözetet jeleníti meg: a régi és új darabok megfontolt egyensúlyával nagyon kényelmes, meghitt otthon alakítható ki.

2. Cottagecore

A nyaralók idilli hangulata, a nosztalgia és kényelem iránti felerősödött igény ad létjogosultságot a stílusnak. Ez egy nagyon egyszerű, kényelemre fókuszáló irány, amely keveredhet a luxus elemeivel, arany kiegészítőkkel, különféle vintage tapétákkal, textilekkel, mindez egy neutrális palettába ágyazva. A rusztikus vonalnak egy kicsit finomabb változata.

3. Kortárs vidéki stílus

A népi stílus modernizált változata, melyben a karakteres minták keverednek a neutrális palettába öltöztetett népi hímzésekkel, melyek egyszerre teszik érdekessé és meghitté az otthont.

4. Globális inspirációk

Sokunkban nagyon erős lett az utazás iránti vágy. A távoli tájak nyugodt életmódja, az óceánpartok ihlette belső terek nyugodt és pihentető életteret kínálnak. Trópusi levelekkel és virágokkal, kiegészítőkkel hozza be az otthonunkba a távoli tájak hangulatát. A természet, a vízpart, a tenger iránti vágyunk megjelenik az otthonunk színeiben is: a kék árnyalatai nyugalmat, békét hoznak az otthonunkba. Legfontosabb árnyalat az óceánkék, de a tenger ihlette vízkékek, türkizek is népszerűek. A mély tintás tónusoktól a lágy türkizekig a kék a tökéletes szín egy nyugodt otthon kialakításához.

5. Vintage és shabby chic

A vintage stílus reneszánszát éli az antik, felújított, retro darabokkal. A finom pasztell színek fogják össze kedvenc bútorainkat. Kombinálható különféle luxus érzetű szövetekkel, lámpákkal a kifinomultság jegyében. A shabby chic is időtlen stílus, a megkopott elegancia játékos kifejeződése, ahol az új keveredik a bolhapiacon talált kincsekkel, régi csillárokkal, repedezett festékkel, fakó szövetekkel.

6. Eco chic

Tudatos design és természetes, valamint fenntartható anyagok alkalmazása jellemzi a stílust. Meleg színeket alkalmaz, a szövetek puhák, kényelmesek. A multifunkcionális bútorok és a kézműves termékek együtt jelennek meg. A tudatos fogyasztás növekedésével szinkronban megjelenik a hosszú élettartamot, minőséget és tartósságot kínáló bútorok iránti vágy. A természettel való harmonikus kapcsolat iránti igényünket jelenítik meg a stílus egyes elemei, melyek együtt egyfajta otthonos minimalizmust testesítenek meg.

7. Földszínek és növények

Térérzékelésünk öntudatlanul is a természethez igazodik. Megszoktuk, hogy lábunk alatt a barna ezerféle árnyalata jelenik meg, miközben zöld növények vesznek minket körül. Az ilyen módon berendezett terekben ösztönösen kellemesen érezzük magunkat. A textúrák természetesek: fa, len, rattan. A szobanövények soha nem voltak divatosabbak: a retró kúszónövényektől kezdve a kaktuszokig, egy a lényeg: minél több legyen belőlük. A zöld szín nyugtató harmonizáló hatásán túl van mégegy fontos tulajdonsága a növényeknek: frissítik otthonunk levegőjét, kiszűrik a levegőben található szennyeződéseket és oxigént termelnek.

8. Tradicionalizmus

Időtlen trend, amely a 18. és a 19. századból merít ihletet, és magában foglalja a klasszikus művészetet, a régiségeket és a történelem darabjait. A klasszikus tradicionalizmus a harmónia és a rend érzetét kelti minden lakótérben, tökéletesen működő dekorációs sémával. A stílusról bővebben olvashattok itt.

9. Home office

Az otthoni munka terjedésével egyre nő az igény egy erre a célra létrehozott helyiségre, sarokra, ahol elmélyülten koncentrálhatunk, vagy éppen szárnyalhat a fantáziánk. A kialakításáról korábbi blogbejegyzésemben olvashattok.

10. Kárpitozott fejtámlák és maximalizmus

Hálószobánk berendezésének fókuszpontja lehet egy kényelmes, praktikus kárpitozott ágytámla. A puha fejvég kaphat színes, mintás kárpitot, válhat külön művészeti alkotássá, miközben kényelmesen nekidőlve olvashatod kedvenc könyved. Coco Chanel szerint az otthonunk a legbelsőbb énünk megnyilatkozása szimbolikusan. A minimalizmus után mindannyian vágyunk arra, hogy az otthonunk a személyiségünk kifejeződése legyen, mely által rendkívül érdekes, összetett, inspiráló tereket hozhatunk létre. Ez a maximalizmus, ahol a régit az újjal párosítjuk, különféle mintákat alkalmazunk egyszerre, és minden bútornak, szövetnek, kiegészítőnek jelentősége van. A stílus alkalmazásával igazán egyedi otthont hozhatunk létre.

11. Otthon kültéren

A pandémia felértékelte a saját kert, a terasz, az erkély jelentőségét, fontos trend, hogy egyre inkább a beltér kiterjesztéseként, ahhoz nagyon hasonlóan használjuk. A kert lett a természettel való kapcsolat és a biztonságos baráti, családi összejövetelek színtere. A legapróbb balkonoktól kezdve a nagy kertekig fontos trend a funkcionális berendezés, ahol van hely: medencével, jacuzzival, kültéri konyhával.

Képek forrása: pinterest