Vidéki stílus

A vidéki vagy más néven country stílus szintén gyűjtőfogalom, átfedés is megfigyelhető a mediterránnal. Ez a stílus a természetközelségről szól, az egyszerűségről, a gyökerek felidézéséről.

Ide tartoznak az angol a holland, a magyar, a provanszi, az amerikai, a skandináv és a toszkán vidéki stílusok. Mindegyik az otthonos, meghitt légkör megteremtésére helyezi a hangsúlyt természetes anyagok (fa, kő, kerámia, tégla, pamut, vászon, bőr) használatával és az egyes tájegységekre jellemző motívumokkal. Réginek látszó bútorokat használ, az antikolás jellemző festési módszer. A terekre jellemző az érzelmi telítettség: virágcsokor az asztalon, dobozok, vesszőkosarak, kalaptartók, ládikák, gyertyatartók, hímzések, horgolások. A boltívek, gerendák, régi hajópadló mind a vidéki stílus jellegzetes motívumai. A különböző korú, fafaragásos régi bútordarabok is megjelennek az újak között. Kandalló vagy cserépkályha, mellette vesszőkosár fahasábokkal. Fürdőszobában jellemző a lábas kád.

Az angol stílusra jellemző a hagyománytisztelet és a praktikum. Jó alapanyagokat kiváló megmunkálásban részesít, így tartós bútorokat hoz létre. A terek jól átgondoltak, otthonosak és kényelmesek, de egy centivel sem nagyobbak a szükségesnél. Tárgyaikat őrzik, így zsúfolt szalonok, étkezők jönnek létre. Nagyon jellemző a virágmintás tapéta, fa falburkolat használata, a kandalló minden helyiségben, a füles fotelek. Ezzel a stílussal kimért, előkelőséget, diszkrét luxust sugárzó tereket hozhatunk létre.

Vidéki stílus angol

A holland stílusra a kopottas bútorok és a kék-fehér szín kombinációja jellemző. A stílusnak a hideg színek használata ellenére van valami romantikus bája a bútorok és kiegészítők formájából adódóan.

Vidéki stílus

A magyar vidéki stílust jól ismerjük, a cserépkályhával, a falon díszelgő tányérokkal, vesszőfonatokkal, a tulipános bútorokkal, hímzett terítőkkel, lócával, kopottas tálalószekrénnyel.

Vidéki stílus magyar

Kapcsolat