Otthonos minimalizmus – Japandi

A keleti és a nyugati lakberendezés ötvözete

Létezik két, egymástól földrajzilag nagyon távol lévő lakberendezési stílus, amelyekben több a hasonlóság, mint először gondolnánk. Mindkettő vezérelve az egyszerűség és a kényelem, anyaghasználatát tekintve pedig a természetes anyagokat preferálja. Ez a két stílus a japán és a skandináv lakberendezés. A két stílus kombinációjából pedig létrejött egy irányzat, a Japandi, mely a skandináv funkcionalitást és a japán rusztikus minimalizmust ötvözi létrehozva egy természetes, egyszerű ugyanakkor kifinomult stílust. 

A stílus tiszta vonalaival, tágas tereivel, világos színeivel a funkció és forma tökéletes egyensúlyát hozza létre. A modern japán és skandináv design kombinációja frissességet, ugyanakkor eleganciát kölcsönöz az enteriőrnek. A stílus nyomán létrejövő tereket időtálló design jellemzi, minőségi, természetes anyaghasználatával pedig a fenntarthatóságot is előtérbe helyezi.

A stílus jobb megértéséhez először tekintsük át röviden a Japán és a Skandináv stílusirányzatokat.

Japán stílus

A mai japán stílus minimalista elveken, letisztult vonalakon és a természetes anyagok használatán alapul. A japán stílusú terekre az egyszerű, általában alacsony bútorok, üres falak és semleges színpaletta jellemző. A „kevesebb több” elv szerint a felhasznált színek és alapanyagok számát minimalizálja, így létrejön egy igazán letisztult, mégis elegáns tér. Nagyon jellemző a meleg árnyalatú, világos fa használata. Az egyszerű paletta – kevés, ismétlődő anyag kombinációja nyugodt, hívogató teret hoz létre. A „wabi-sabi” szerint, amely a japánok szerint a tökéletlenség művészete, a használattól megkopott tárgyakban, az organikus formák tökéletlenségében találja meg a szépséget. Mindez együtt a zen életérzést közvetíti.

A stílusról bővebben itt olvashattok.

Skandináv stílus

A skandináv stílus szintén minimalista elveket vall, de egy másik megközelítést alkalmaz az otthonosság érzetének megteremtésére. A skandináv elképzelés, a „Hygge” szerint az otthon egy szentély, ami mindenkor a kényelem és otthonosság érzetét hivatott megteremteni. Ez a kényelem és otthonosság skandináv koncepciója. Az elképzelés az anyaghasználatában is tükröződik: a bársonytól a bőrig, a kötött, horgolt és egyéb természetes anyagok keverékét bátran használja, különösen kedveli az eldolgozatlan széleket. 

A skandináv otthonokban az alap a semleges színpaletta szürkével, fehérrel és más semleges tónusokkal. Ez egészül ki kontrasztként egy csipetnyi feketével, mely a tér drámaiságát adja. A kézműves bútorok tekintetében nincs túldíszítés, csak finom részletek, így elegáns, stílusos kis terekben is.

A stílusról bővebben itt olvashattok. 

Japandi stílus

A japán és a skandináv stílus remekül működik együtt, mert ahogy már fentebb megismertük, mindkettő a minimalizmusban és a kényelemben gyökerezik. A kettő ötvözete egy olyan stílust alkot, amely egyszerre könnyed és kifinomult, esztétikus és funkcionális. Mindkettő a melegségre, a természetes anyagokra és a tompa színpalettákra helyezi a hangsúlyt.

A természetes anyagok, tompa színek, letisztult vonalak és a kevés, mégis jól összeállított egyszerű formatervezésű bútorok jellemzik. A minőségi alapanyagokat, kézműves termékeket preferálja azok hosszú élettartamával, így a fenntarthatóságra is fókuszál. A stílus nyomán létrejövő terekben nincs felesleges bútordarab: mindegyiknek célja van. Így lesz a koncepció az anyaghasználattal és a minimalizmusával igazi „zöld” design.

A stílust főként semleges paletta jellemzi, élénk színeket csak ritkán használ, azokat mindig kifejezett céllal, csak jelzésértékűen és mértékkel. A bőséges természetes fény és a zöld növények szintén kulcsfontosságúak a Japandi stílusban.

A két stílus ötvözete azért is remek, mert ahol a két megközelítés eltér, a különbségek valójában kiegészítik egymást. A japán dizájn gazdagabb (de még mindig semleges) színei, pl. a tört halvány zöldes árnyalatok segítenek megóvni a skandináv otthonok szürkés palettáit a rideg hatástól. A stílusjegyek és az anyagok keveréke együtt egy könnyed, nyugodt, fenntartható teret, életstílust hoz létre.

Ebben a stílusban készült egy munkám, nézzetek be ide.

Képek forrása: Unsplash

A bejegyzés trackback címe: https://krisztinasoos.com/otthonos-minimalizmus-japandi/trackback/

Posted in Trend