Pantone az év színe 2021

Az idei évben két színt is választott a Pantone az év színének: egy semleges középszürke árnyalatot (Ultimate Grey) és egy vidám élénk sárgát (Illuminating).

A két szín kombinációja az erő és a remény kifejeződése. Praktikus és sziklaszilárd, ugyanakkor melegséget és optimizmust áraszt. A sárga árnyalat melegséget, energiát közvetít, míg a szürke stabilitást, erőt áraszt. A két szín egysége a boldog jövő reménye: mélység és vidámság egyszerre.

A sárga és a szürke a lakberendezésben is igen kedvelt színpár. A sárga a nap univerzális szimbóluma, amelyet többnyire az optimizmussal, az örömmel és az energiával társítunk. Olyan szín, amely megragadja a figyelmet és élesíti memóriánkat és gondolkodásunkat, ezért érdemes munkahelyen, dolgozószobában alkalmazni, mivel a sárgát gyakran kapcsoljuk össze az értelemmel, a szellemi tevékenységgel, tudatos figyelemre ösztönöz, de magasabb stressz szinttel is párosul.

A sárga jól alkalmazható tárgyalóhelyiségekben is kreatív megbeszéléshez vagy ötleteléshez, mivel szóra bírja az embereket. A sárga vidám, napfényes, optimista hangulattal árasztja el az enteriőrt. Tompább árnyalata retro hatással bír. Sokaknak túlzottan éles szín lehet. Ugyanakkor a sárga remekül hangsúlyozza a formákat. Éppen ezért egy monokróm vagy hideg árnyalatban tündöklő szobának igazi éke lehet egy napsárga fotel vagy pár citromsárga dekorációs elem. Ha kevés a fény vagy inspirációra van szükséged, a sárga lesz a megfelelő. Azonban érdemes óvatosan bánni az arányokkal: bár optimista színként tartják számon, mégis az emberek jobban elvesztik a türelmüket egy sárga szobában és a babákat is könnyebben sírásra készteti. A szürke hatásosan tompítja a sárga előteljes mivoltát, ez egy remek háttérszín különösen a fokozott figyelmet igénylő munkához.

Képek forrása: Pinterest