Narancs, narancssárga, esetleg vörös?

A szín története

Karácsony közeledtével a narancs egyre népszerűbb a konyhai fogások körében ugyanúgy, ahogy dekorációként és illatként is az otthonunkban. Az alábbiakban a narancs színről hoztam néhány érdekességet.

Vörösessárga?

Az elsődleges és másodlagos színek közül ez az egyetlen, aminek nincs önálló neve. A gyümölcs maga a szín névadója, ami azért érdekes, mert az viszonylag későn, a 15. században került a kontinensre. Magyarországon pedig még tovább kellett várni az elnevezésre. Addig egyfajta körülírósdi működött: valahol a vörös és a sárga között, de sok narancsos árnyalatot egyszerűen csak vörösként aposztrofáltak. Így maradt vörös pl. a róka, a vörösbegy, a vöröshagyma.

Energia a maxon

Pszichológiai hatását tekintve a narancs energetizáló, figyelemfelkeltő szín. Ezt a hatását kihasználva sok sportcsapat választja a színt és használja az egyenruhák, kabalák, logó színeiben. Irodába is tökéléletes választás kiegészítő színként.

Szereted?

A narancs egy polarizáló szín: valaki vagy szereti vagy nagyon nem. Segítségével energetizálhatjuk otthonunk egyes részeit, viszont alkalmazásával érdemes csínján bánni, különösen tiszta árnyalataival, mert eltúlozva könnyen ízléstelen hatást kelthet.

Képek forrása: Unsplash

A bejegyzés trackback címe: https://krisztinasoos.com/narancs-narancssarga-esetleg-voros/trackback/

Posted in Színek