Shabby chic stílus

Ez egy könnyed, nőies stílus, vagy inkább életérzés, aminek az alapelve a tökéletlenségre való törekvés. A provanszi vidéki stílus hatása beszivárgott ebbe az irányzatba. A shabby chic stílus viszont elegáns, de régi kopott bútorokat használ, vagy új bútorok öregítésével éri el a kívánt hatást. Lényege az emberközeliség, a szerethető, kényelmes terek, bútorok. Összességében egy könnyed, légies stílus, aminek van egy kis vidéki romantikus bája. Könnyen vegyíthető más stílusirányzatokkal.

Színvilágára a fehér, halvány pasztell, vattacukor árnyalatok jellemzőek: sárga, rózsaszín, kék, zöld, mindez fehérrel kombinálva. A bútorok fehérítettek, az antik hatás érdekében koptatott, elnyűtt jellegűek. Mázolt, lakkozott, repedezett felületek szintén jellemzőek, ahogy a rozsdafoltok, a lekopott festék is. Anyaghasználatára a sok textília jellemző: fodros, virágos, pöttyös, kockás vásznak, pamutok.

Kiegészítő elemei: régi faládikák, csipketerítők, viharlámpa, rózsás, szíves dekoráció minden mennyiségben, ami megjelenhet a porcelánon, a szöveteken, kárpitokon, vagy akár a falon is.

A stílus leginkább vidéki házakba, nyaralókba illik, de néhány elemét becsempészhetjük a városi otthonokba is.

Shabby chic stílus 2

 

Shabby chic stílus 3

 

Shabby chic stílus 1

Kapcsolat