A konyhazónák

Avagy a konyhai háromszög elavult?

Nemrég a konyhai ergonómia egyik fontos tervezési elvét, a konyhai háromszöget, más néven a műveleti sorrend helyes kialakítását néztük meg. Egyesek szerint a konyhai háromszög elavult, mint tervezési elv az új típusú szigetes konyhák megjelenésével, és már inkább zónák szerint érdemes a konyhát tervezni. Ezt nézzük meg az alábbiakban.

Minden konyha mérettől és típustól függetlenül 5 zónára osztható fel. Az alábbiakban a jobbkezes konyhát nézzük meg a konyhazónák sorrendjében, a balkezesnél fordított a sorrend.

1. Tárolás

Az élelmiszer, főzési alapanyagok tárolására a hűtőszekrény és a kamra hivatott, így egy helyen megtalálunk mindent, ami a főzéshez kell. Ez utóbbi lehet külön helyiség, de még jobb, ha ez egy nagyon praktikus, fiókos kamraszekrény, ahol rendszerezetten tudjuk tárolni a különböző alapanyagokat átláthatóan és könnyen hozzáférhetően.

A konyhazónák - tárolás

2. Tálalás

A tálaláshoz szükséges tányérok, evőeszközök, poharak tárolására szolgál ez a zóna. Nagyon praktikus, ha a zóna közel van a mosogatógéphez, hogy a kipakolást megkönnyítse. A legjobb, ha a zónához tartozik egy pultfelület is, amit a hűtőből, kamrából való kipakoláshoz tudunk használni.

A konyhazónák - tálalás

3. Mosogatás

A mosogatómedence, tálca és a mosogatógép zónája. A főzéshez szükséges alapanyag megtisztítására szolgál, illetve az étkezés végén az edények, tányérok, stb. mosogatására szolgál. A hűtőből, kamrából kivett alapanyagokat itt készítjük elő, majd a mosogatás végeztével a száraz tányérokat, evőeszközöket innen pakoljuk el a mellette található tálalás zónába. A medence alatti területet ki tudjuk használni szelektív hulladékgyűjtésre, közvetlenül a medence alatt pedig egy külön fiókban tárolhatjuk a mosogatáshoz szükséges eszközöket.

A konyhazónák - mosogatás

4. Előkészítés

Ide tartozik egy nagy egybefüggő pultfelület a Mosogatás és a Főzés zónája között. Itt készítjük elő a megmosott zöldséget, húsokat, stb. a főzéshez, így ide kell a hely. Legalább 60 cm, de inkább 90 cm pultfelület szükséges ehhez a zónához, hogy kényelmesen tudjuk használni, elférjenek a vágódeszkák, és egyéb előkészítéshez használt konyhai eszközök.

A konyhazónák - előkészítés

5. Főzés

A főzésre előkészített alapanyagok a főzőlapra vagy a sütőbe kerülnek, ezek az elemek tartoznak a Főzés zónájába. A sütő helyezkedhet a főzőlap alatti elemben, de ergonómiai szempontból nagyon praktikus, ha egy külön toronyelemben kap helyet. A főzéshez/sütéshez használt edényeket, tepsiket, főzőkanalakat praktikus itt elhelyezni, és jó ha a fűszereknek is rendelkezésre áll egy rendezett fiók. Általában is érdemes az alsószekrényeket fiókosan kialakítani, hogy a hajolgatást a minimálisra csökkentsük a konyhai munka során.

A konyhazónák - főzés

Ideális esetben az étkező közel helyezkedik a Főzés és a Tálalás zónájához, így az asztal terítése gyorsan, szaladgálás nélkül történhet. Majd az étkezés végeztével a Mosogatás zónába kerülnek az edények, tányérok, evőeszközök, ahonnan aztán szintén gyorsan, hatékonyan elpakolhatunk a Tálalás zóna közelsége miatt.

kOnyhai háromszög
Balkezes konyha

A konyhazónák kialakításakor figyeljünk oda, hogy a konyhai háromszög is megfelelő legyen, vagyis a hűtő-mosogató-főzőlap hármasa egymástól kb. másfél-két lépés távolságra kerüljenek.