Eklektikus stílus

Az eklektikus stílus a különböző korok stílusjegyeinek merész és ízléses keverését jelenti. Jól megfér egymás mellett a fém, az üveg, az egzotikus fa, a műanyag és a különféle bársonyos kárpitok. A stílusnak nincs jellemző színvilága és jellemzően használt anyagai. Alapkoncepciója az egymástól távoli korstílusok keverésével létrehozott kellemes, elegáns enteriőr, ami lehet letisztult is. Például egy nagypolgári lakás minimál vagy retro bútorokkal. Szigorúan véve a legtöbb stílus eklektikusnak mondható, mivel igen ritka, hogy egy-egy stílus jegyei tisztán jelennek meg egy enteriőrön belül.

A harmonikus enteriőr kialakításához azonban a színvilág vagy az anyagok tekintetében bizonyos egységet kell kialakítanunk, ami összefogja a különböző stílusú darabokat. Színvilág tekintetében a közös nevező jelentheti egy szín különböző árnyalatainak használatát, vagy épp ellenkezőleg, komplementer színek használatával hozza létre az egyensúlyt. Az anyaghasználat egysége vagy éppenséggel kontrasztja a matt-fényes, szögletes-lágy közti egyensúly kialakításán múlik.

Ez a stílus harsány, figyelemfelkeltő, sokszor megdöbbentő kombinációkat tartalmaz. A stílus maga lázadás az átlagos áruházi bútorok ellen. A szokatlan színek és anyagok kavalkádjával nagyon könnyű túlzásba esni, jó stílusérzékkel viszont izgalmas, egyedi, megunhatatlan tereket hozhatunk létre, ami nem mellesleg nem megy ki a divatból.

Eklektikus stílus 2

 

Eklektikus stílus 1

 

Eklektikus stílus 3
 
Kapcsolat