Egzotikus stílusok

Ez a stílus gyűjtőfogalma a távoli, főleg keleti földrészek lakberendezési stílusainak. Tájak szerint többféle stílusirányzat létezik, mivel minden területnek megvan a maga jellemző szín- és formavilága. Ide tartoznak a teljesség igénye nélkül a japán, indonéz, indiai, kínai, tibeti, thai, afrikai, marokkói lakberendezési stílusok.
Ami mindegyikre jellemző, az a természet közeliség, mind anyaghasználat, mind a lakóhely kialakítása tekintetében. A természet a lakókörnyezet része, a dús, zöld kert része a nappalinak az óriási üvegfelületeknek köszönhetően. Tömörfa burkolatok, fa és fonott bútorok minden tájegységre jellemzőek, ahogy a természetes kőburkolatok, szobrok is.

A japán stílust a letisztult szín- és formavilág, a minimális berendezés és a természetes színek jellemzik. Az ilyen stílusú enteriőrben nincs helye rendetlenségnek, a szigorú rend az uralkodó. A bútorok egyszerűek, alacsonyak, a burkolatok sötét fából (wenge, mahagóni) vagy nagyon világosból (bambusz) készülnek.

Egzotikus lakberendezés 9

 

Egzotikus lakberendezés 5

Elhúzható paravánfalak, papír lámpák, térelválasztók szintén a stílus sarkalatos elemei. Általában nem használ szőnyeget, ha mégis, akkor természetes anyagból készült, vagy puha semleges színű szőnyeget alkalmaz. A falak díszítésére különféle virágokat, madarakat vagy írásjeleket ábrázoló nyomatok szolgálnak. Díszpárnákat nem, ülőpárnákat viszont annál inkább használ. Hálószobában az alacsony, támla nélküli ágy, ablakon a roló, földön a gyékényszőnyeg jellemző. A fürdőben a kád faburkolatot kap.

Az indonéz stílusra jellemző az értékes trópusi keményfa bútorok használata, ezeken belül is nagyon népszerű az ópiumlábú bútorok, dohányzóasztal, ágy térben való elhelyezése. A fűlámpák, kagylódíszítésű használati tárgyak és batikolt anyagok remek kiegészítői ennek a térnek. Szintén jellemzőek a kézműves fa- és kőfaragások.

Egzotikus lakberendezés 6

 

Egzotikus lakberendezés 10

Indiára a színek sokasága, a minták sokfélesége jellemző. Élénk, meleg árnyalatokat használ, erős alapszíneket és azok élénk árnyalatait vonultatja fel. A vörös, a lila, a rózsaszín, a kék, a sárga kavalkádjából vibráló, vidám enteriőrt hoz létre. Díszesen faragott, fémbetétekkel díszített sötét fa bútorok a jellemzőek.

Egzotikus stílus 3

 

Egzotikus lakberendezés 7

A marokkói stílus a geometrikus formákra és díszítő motívumokra épül, ami megjelenik a falakon, az áttört fafaragásokon, lámpákon egyaránt. Díszes bútorok és lámpák, sok fehér vagy homokszín, világos pasztell felületek jellemzik.

Egzotikus lakberendezés 2

 

Egzotikus lakberendezés 2

Az afrikai stílus sok sötét fát és állatbőrmintát használ, melyek megjelennek a szőnyegeken, kárpitokon. A sötét fa meleggé, otthonossá teszi az így kialakított enteriőrt. A fa szobrok, maszkok, fejdíszek teszik teljessé a látványt.

Egzotikus lakberendezés 4

 

Egzotikus lakberendezés 1

Kapcsolat