A természet, mint inspiráló tényező

A természet minden évszakban harmonikusan “kombinálja” a színeket. Ez lehet egy remek inspiráció, és egyben alap is otthonunk színvilágának meghatározásakor. Izgalmas színpárokat állíthatunk össze az egyes évszakokra jellemző színekből. Egy-egy évszak színei mindig összeillenek, ami annak köszönhető, hogy minden évszakra van egy jellemző alapszín. Azonban minden évszakban jelen van minden szín, a különbség a színek jellegében rejlik, ami az egyes évszakokra jellemző fényhatások eltéréséből adódik.

Az évszakszínekben rejlő színkombinációkat a lakberendezésben is használjuk. Az alábbiakban nézzük meg az egyes évszakokra jellemző színeket példákkal illusztrálva.

Tavasz

A tavasz igazi színorgia a tarka virágokkal, a friss fűzölddel, a virágzó gyümölcsfákkal, a vibráló kék éggel. A színek lágyak, könnyedek. Ezek a színek vidám, lendületes hangulatot kölcsönöznek az enteriőrnek. Alapszíne a sárga, és általában meleg színek használata a jellemző.

tavasz-montazs3

tavasz-montazs1

tavasz-montazs2

Nyár

A nyárra a tompa színek a jellemzőek. A nap fakító hatása révén a barna bézs és homokszínű árnyalatai kerülnek előtérbe. A csokoládé, a tejes kávé, a türkiz- és sötétkék, a tengerzöld, levendula, mélyzöld jelenik meg. Ezek kiegészülnek a friss gyümölcsszínekkel. Ezen színek alkalmazása hűvös hangulatot eredményez az enteriőrben. Alapszíne a kék, és a hideg színek uralkodnak.

nyar-montazs1

nyar-montazs2

nyar-montazs3

Ősz

Az ősz a telt, súlyos színek évszaka. A földszínek, a lehullott lomb színei, az érett gyümölcs-, és termésszínek dominálnak. Ezek a színek kedélyes, otthonos hangulatot teremtenek otthonunkban. Alapszíne a piros, és a meleg színek a jellemzőek.

osz1-montazs-v2

osz2-montazs

osz3-montazs

Tél

Télen átalakul a táj, eltűnnek a színek a természetből. A szikrázó fehér harsánnyá teszi a még megmaradt színeket, ezért ezt az évszakot a tiszta, erős színárnyalatok és a fekete-fehér kontrasztja jellemzi. Ez a színvilág elevenséget kölcsönöz az otthonunknak. Alapszíne a kék, ahogy a nyáré, és itt is a hideg színvilág a domináns.

tel-montazs-1

tel-montazs-2

tel-montazs-3

A képek összeállításánál szándékosan törekedtem a tisztán egyetlen évszakra jellemző enteriőrök bemutatására. A tervezés során ezeket lehet kombinálni, pl. a nyár és a tél színeit, mivel mindkét évszak alapszíne a kék és hideg színeket tartalmaz. Gyakorlottak merészebben is kombinálhatnak. Ezen felül pedig az egyes helyiségek hangulatát tovább fokozhatjuk az egyes helyiségekbe illő színek használatával a színek lélektani hatásának és az optimális színaránynak a figyelembevételével.

Kapcsolat