Mediterrán stílus

A mediterrán lakberendezés hallatára a rusztikus felületek, terméskő burkolatok, alacsony dőlésszögű tetők, zsalugáteres ablakok, földszínek, kovácsoltvas kiegészítők jutnak eszünkbe. Pedig az irányzat árnyaltabb, gyűjtőfogalma a spanyol, az olasz, a dél-francia és a görög stílusoknak, az egyes tájakra jellemző szín és formavilággal.
Mindegyikre jellemző a természetes anyagok használata, a hidegburkolat, a mészkő, homokkő. Lágy vonalvezetésű klasszikus kanapék, a konyhában a nyitott polcok, fa étkezőasztalok, fa gerendázat, antik, vidékies bútordarabok uralkodnak. Színhasználatára a földszínek, a sárga, a terrakotta a jellemző. A modern és antik tárgyak jól megférnek egymás mellett.

Spanyol lakberendezés

A spanyol erőteljes, tüzes, meleg színeket használ, vöröset, sárgát, mázas csempéket. A vasalt pántokkal díszített régi faládák nagyon jellegzetes elemei a stílusnak. Az élénk vörösre festett falakat remekül kiegészítik a terrakotta padlólapok, kaspók, a színes mázas csempék és a kovácsoltvas bútorok.

Mediterrán lakberendezés 7

Mediterrán lakberendezés spanyol 2

Görög lakberendezés

A görög teljesen letisztult, szinte csak két szín jelenik meg, a fehér és a tengert idéző kék kombinációja, ehhez illően a berendezés is puritán. Ez a két szín elementáris hatást hoz létre az enteriőrben. Fehérre meszelt falak, rusztikus felületek jellemzik. Nincs semmi túlzás, néhol megjelenik a jellegzetes geometrikus minta. Kevés bútort használ, a baldachinos ágy meghatározó. Anyaghasználatára a gyapjú, a pamut, a lenvászon és a cserépedények a jellemzőek.

Mediterrán lakberendezés 3

Mediterrán lakberendezés 4

Provanszi stílus

A provanszi Dél- Franciaország jellegzetes vidéki stílusa, amely tompa, pasztellszíneket, világos színre festett kopottas kovácsoltvas és fa bútordarabokat, ódon használati tárgyakat alkalmaz. A természetesség és az egyszerűség a jellemző. A levendula nagyon jellegzetes, ahogy a csipketerítő, a virágos, csíkos, kockás lenvásznak is. Színes zsalugáterek és terméskövek díszítik az itt található házakat. A szellős enteriőrben fapadló vagy kerámia járólap található. Jellemző még a nyerstégla lefestése, illetve a foltos festési technika.

Mediterrán lakberendezés 1

Mediterrán lakberendezés 2

Olasz lakberendezés

Mind közül az olasz a legelegánsabb az ízléses, harmonikus tereivel, amelyek látványosak, de nem hivalkodóak. A szenvedélyes művészet és az elegancia találkozása ez az irányzat. A stílus emberközpontú, élhető, kényelmes. Színhasználatára a finom sárga, az okker, a narancs a jellemző. Minőségi bútorokat és alapanyagokat használ: márvány, gránit, terrakotta.

Mediterrán lakberendezés 6

Mediterrán lakberendezés 5

A mediterrán lakberendezés irányzatainál a tágas, világos tér minden esetben alapkövetelmény. Ezekkel a stílusokkal meleg, otthonos hangulatot teremthetünk.

Kapcsolat