Nagypolgári stílus

A nagypolgári stílus egyfajta életérzés, a szolid, örök elegancia, az állandóság megtestesítője. Jellemzője, hogy helyigényes: a nagy belmagasság, nagy ablakok, tágas, egybenyitható terek alapfeltételei a stílusjegyek érvényesülésének.

Magas kategóriás, igényes anyaghasználat jellemzi: hagyományos parketta, perzsaszőnyeg, nemes textilek, földre lógó taft, organza függönyök, impozáns csillárok, aranykeretes tükrök, díszes keretű családi festmények, gipszstukkó, mintás selyemfényű tapéta. Kétszárnyú kazettás beltéri ajtók és ablakok, korhű ragyogó rézkilincsek jellemzik. A kárpitozott, faragott lábú tömörfa székek, szófák is a kényelem és luxus kellékei. A stílus színhasználatára a meleg pasztell árnyalatok jellemzőek. A textilek, tapéta, falfestés lehet mintás, a gipszstukkó eltúlzott. A könyvekkel zsúfolt könyvespolcok hangsúlyos elemei a stílusnak, megjelenhet a könyvtárszoba is. A lakás középpontja az étkező minimum 8 személyes asztallal. A finom porcelán a vitrinben napi használatban van. A bútorok mart ajtókkal, rézfogantyúkkal készülnek. A konyhabútor tetejére korona kerül.

A terek szellősek, jól használhatóak, ám sokszor színpadias hatást keltenek. Anyaghasználatára az igényesség jellemző: márvány, egzotikus fa, ólomüveg, kristálycsillár. A stílus reprezentatív miliőt teremt a pazar anyaghasználatával. Fényűző, értékálló, tradicionális teret hozhatunk létre a felsorolt stílusjegyek alkalmazásával.

Az irányzat egyik változata a modern nagypolgári stílus, amikor a klasszikus enteriőrt modern bútorokkal rendezzük be, egy-egy korhű kiegészítővel fűszerezve.

Nagypolgári stílus 1

 

Nagypolgári stílus 2

 

Nagypolgári stílus 3
 
Kapcsolat