Skandináv stílus, skandináv lakberendezés

A skandináv lakberendezés legfőbb jellemzője az egyszerűség, ami nem egyenlő a minimalizmussal. Természetes alapanyagok, növényi és állati motívumok, természetes színek jellemzik ezt az irányzatot.

Jellemzők a nagy ablakok, hiszen hónapokig nem, vagy csak nagyon rövid ideig süt a nap. Ezt kompenzálják a lakás berendezésével és színeivel. Gyakran használnak fényes felületeket, ami a tükröződés révén még világosabbá teszi a szobát. Ugyanezen oknál fogva a világítástechnika hangsúlyos eleme a stílusnak.

Kedveltek a természetes anyagok és az organikus formák. A fehér, vagy világos, semleges színű falak remek hátteret adnak a natúr fa bútoroknak. Gyakran fehérre mázolják a bútorokat és a padlót is, ami kizárólag hajópadlóból készül, parkettát alig használnak. A kandalló is gyakori eleme a stílusnak. A melegséget puha, hosszú szálú szőnyegekkel, állati bőrökkel jeleníti meg a térben. A bútorok egyszerűek, a formavilág puritán, letisztult, de meghitt és kényelmet ígérő. Végtelen harmóniát és rendet sugároz, nagyon élhető stílus.

Ebben az irányzatban a skandináv formatervezők munkái nagyon népszerűek, például Arne Jacobsen tojás, illetve hattyú fotele.

Skandináv lakberendezés 3

 

Skandináv lakberendezés 1

 

Skandináv lakberendezés 2

Kapcsolat