Minimál stílus

A minimál stílusban a tér szerepe a meghatározó. A minimál stílus mottója: a tér szolgálja az embert. A Bauhaus gyökerekkel rendelkező stílust művészi egyszerűség, design jellemzi.

Szellős, letisztult enteriőr, egyszerű formavilág és rend, tökéletes letisztultság jellemzi. Alapvető eleme a harmónia, az egyensúly: minden mindennel összhangban van.

A stílus lényege a bútorok levegős elrendezése, illetve a tágas, üresen hagyott területek. Rendkívül térigényes, kis alapterületű lakásokban nem, vagy csak nagy kompromisszumok árán valósítható meg.

A nagyobb, hangsúlyosabb bútorokat szimmetrikusan, egy meghatározott ritmusban kell elhelyezni, ezek különítik el funkciók szerint a teret. A bútorok egyszerűek, egyenes vonalvezetésűek, jó minőségűek, a kárpitok minta nélküliek. A geometrikus, egyenes vonalú, nagy kanapé a tér középpontja. A világítástechnika hangsúlyos, úgy, mint óriás állólámpa, álmennyezetbe épített világítás. A stílus nélkülözhetetlen elemei a látványos elektronikus berendezések: óriási képátlójú TV, hangfalak. A falak fehér vagy bézs festést kapnak. A szőnyeg fekete, fehér vagy bézs, de mintamentes változatban. Az óriás ablakok előtt szalag-, vagy lapfüggönyök helyezkednek. A nagy terekhez nagy levelű zöld növények tartoznak hatalmas kaspókban.

A konyha tágas, térben kevés osztással, rejtett vagy nagyon hosszú bútorfogantyúkkal. Csempe helyett üveget vagy fémet használ. A felső szekrények kevésbé magasak, felnyíló vagy liftes vasalatokkal. A beépített konyhagépek szigorú szimmetriában helyezkednek el. A konyhaszekrény mély fiókokkal készül, mindent elrejt, a pulton szinte semmi nincs elöl.

A fürdőszobára az épített zuhany, az üvegfal a jellemző. A nagyméretű járólapokat mozaikkal kombinálja. A beépített, sötét színű fürdőszobaszekrények épp olyan jellegzetes elemei a stílusnak, mint a kevés, párba állított dísztárgy, pl. gyertya.

Elegáns környezethez jó megoldás a fa, a fém és a meleg földszínek kombinációja, fiatalos légkörhöz pedig egy élénkebb, de nem harsány szín kiválasztása és annak ismétlődő alkalmazása. A szürke, a föld- és rozsdabarna jellemző kevés feketével, fehérrel, bézzsel, olajzölddel, halvány sárgával. Egyszerre legfeljebb két, kontrasztos színt alkalmaz. A bőséges természetes fény jelenléte nélkülözhetetlen a viszonylag szegényes színvilághoz.

Minimál stílus 3

Minimál stílus 1

Minimál stílus 2

Kapcsolat