Home office kialakítása

Most, hogy feltehetően hosszabb távra kell berendezkedned az otthoni munkavégzésre, nagyon hasznos, ha kialakítasz az otthonodban egy munkaterületet. A munka-magánélet egyensúly működőképességéhez nagyban hozzájárul egy saját, kifejezetten a munka céljára elkülönített kis szoba vagy sarok az otthonodban, ahol nem vonják el figyelmed sem a családtagok, sem a házimunka. Összességében egy nyugodt, inspiráló környezet kialakítására törekedj. De nézzük, hogy tudod ezt elérni a gyakorlatban.

Jelölj ki munkaterületet

Az első lépés, hogy kijelölj egy területet az otthonodban, amit kifejezetten munkára fogsz használni, és ügyelj arra, hogy minden nap ezen a helyen dolgozz. Így azon túl, hogy élesebb határok lesznek a munkaidőd és az azon kívüli elfoglaltságaid között, tudod majd, minek hol a helye, így hatékonyabb is leszel. A kijelölt hely legyen kényelmes, és lehetőleg csendes. Ez utóbbi különösen fontos, ha elmélyült szellemi munkát végzel. Tehát keresd meg a lakás legcsendesebb részét. Ha többen vagytok otthon, fontos, hogy mindenkinek legyen külön munkaállomása, ahol zavartalanul végezhetitek a saját teendőiteket.

A legjobb, ha külön szoba áll rendelkezésedre, de egy más célra használt szobában is berendezkedhetsz. Az utóbbi esetben két fontos szempontot fontos mérlegelni: tudsz-e ott zavartalanul dolgozni, el tudsz-e pakolni a munka végeztével. Pl. a hálószoba napközben kihasználatlan, csendes helyiség, ha van hely egy pici íróasztalnak, ideális munkaterületté teheted. Rendkívül fontos azonban, hogy elkülönítsd a két funkciót: jó megoldás lehet egy akár csak jelzésszerűen leválasztott dolgozósarok az ablak mellett, háttal az ágynak. Ha itt rendezkedsz be, gyakran tarts szünetet, menj ki a szobából. A munka végeztével pedig a folyamatban lévő munkát tedd el szem elől, hogy a szoba ismét a pihenés színterévé válhasson.

Munkaterület a hálóban

A nappali egyik sarkában is kialakíthatod az otthoni irodát. Helyét kijelölheted a bútorok átcsoportosításával, egy más színű falfestéssel, szimbolikusan leválaszthatod egy szőnyeggel, egy tárolóval, polccal. Úgy ülj, hogy minél kevesebb körülmény terelhesse el a figyelmed – fordíts hátat a szobának. Itt mindenképp szükséged lesz tárolóra, ahova a munka végeztével a dolgaidat elpakolod.

Munkaterület a nappaliban

Az étkezőasztalt is csak bizonyos időközönként használod, ezért alkalmas lehet home office kialakítására, bár kényelmetlen, ha minden étkezés előtt el kell pakolni, így ezt csak akkor ajánlom, ha a többi lehetőség nem adott.

Munkaterület az étkezőben
Munkaterület a konyhában – meleg és hideg fénynél

A helyszín kiválasztásánál figyelj arra is, hogy telefonkonferencia közben mi lesz a háttérben.

Rendezd be

Az otthoni bútoraid egész napos használata nem biztos, hogy olyan kényelmes lesz, mint az irodában. A laptoppal az öledben végzett munka hosszú távon nem egészséges, hát- és nyakfájdalmakhoz vezet. Egy megfelelően kialakított íróasztalon könnyebb nekilátni a munkának és végig vinni a projekteket.

Az otthoni iroda alapvető kellékei az íróasztal, egy ergonomikus szék, egy tároló és egy jó íróasztali lámpa.

Ha laptopon dolgozol, nincs szükséged nagy munkafelületekre, ezért egy kisebb méretű asztal is elegendő, ez nem foglal sok helyet a lakásban. Ha több helyed van, választhatsz állítható magasságút, amely ülő- és állómunkára egyaránt alkalmas, de egy pici íróasztal szinte bármelyik sarokban elfér.

Ha mégsem találsz helyet egy új íróasztalnak, és például a konyhaasztal a támaszod a távmunkában, akkor is fontos, ott hogyan ülsz a nap nagy részében. Nagyon fontos a szék kialakítása. A kényelmetlen szék, rossz testtartás már rövid távon is nagyon fárasztó és káros tud lenni. A legjobb erre a célra az állítható magasságú, íves háttámlájú ergonomikus szék, amely kellően megtámasztja a gerincet és időnként hátra is tudsz dőlni benne. A magasság beállításánál a következőkre figyelj: ülés közben a combod és a lábfejed vízszintesen pihenjen, az alkarod szintén vízszintesen tartsd. A képernyő akkor van jó helyen, ha se előre, se hátra nem kell megdöntened a fejed munka közben. Ha laptopon dolgozol, érdemes idővel egy monitort vagy egy laptop állványt beszerezni, hogy elkerüld a nyakfájdalmat.  

Fontos, hogy a munkához használt dolgok (laptop, toll, papír, íróasztali lámpa, számológép, stb.) kéznél legyenek és rendben tudd tartani.  Ha külön szobában dolgozol, akkor is érdemes rendszerezetten tartani az eszközöket, ez a hatékonyság fontos alappillére. Egy másik szobából leválasztott munkasarok esetén ez különösen fontos, érdemes egy tárolót beszerezni, amelybe a munka végeztével mindent el tudsz pakolni.

A kényelmes munkához megfelelő világításra van szükség. Ha van rá lehetőség, az íróasztalt az ablak elé állítsd. Legyen minél több természetes fény körülötted. Szemed védelme érdekében nagyon fontos a munkaterület jó megvilágítása. Erre a célra egy állítható íróasztali lámpa a legmegfelelőbb. Munkához a fehér fény alkalmas, lefekvés előtt viszont jobban esik szemünknek a természetesebb sárga fény.

Tedd kellemessé

Fontos, hogy jól nézzen ki a dolgozósarkod, illeszkedjen az otthonodba, és a munkádat is segítse. Mivel a körülöttünk lévő színek a hangulatunkat és a motivációnkat is befolyásolják, az otthoni munkakörnyezeted színének megválasztása fontos lépés.

A falszín kiválasztásánál érdemes mérlegelni, hogy a munka során főleg mire van szükséged: elmélyült koncentrációra, vagy inkább inspirációra. A hűvös kék szín segíti az összpontosítást. Ha olyan munkát végzel, ami erősen igénybe vesz szellemileg, sok stresszel jár, akkor egy világos, tompa kék szín a megfelelő. Ha precizitásra van szükséged, akkor a kék szürkébe hajló árnyalatait válaszd. A szürke remek háttérszín a fokozott figyelmet igénylő munkához. Ha kevés a fény vagy inspirációra van szükséged, a sárga lesz a megfelelő. A zöld megnyugtató, kikapcsolódást segítő szín, pozitív hatása van a szívre és a keringésre. Bizonyos árnyalatai segítik a koncentrációt, ugyanakkor könnyebben látod át a problémákat és kreatívabb megoldásokat találsz rájuk. Ha ezeken felül a munkaterületed zajnak kitett környezetben van, mindenképp válassz zöldet. Ha megvan a szín, az árnyalat kiválasztásánál hagyatkozz az intuíciódra, az az árnyalat lesz a megfelelő, ami a legkellemesebb benyomást kelti.

A stílus a tárgyakban, különösen ezek részleteiben (egy-egy fogantyú, lámpatest) rejlik. Arra törekedj, hogy a helyiség vagy sarok vizuális összhatása kellemes legyen. Kiteheted a kedvenc tárgyaidat, képeidet, így kialakul a helyiség egyéni stílusa. A munkaeszközök egyaránt lehetnek praktikusak és mutatósak is. Arra figyelj, hogy a munkától ne vonja el a figyelmed.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, hatékonyabbá és kellemesebbé válik az otthoni munkával töltött időd.

Képek forrása:

https://www.digsdigs.com/home-offices-color-block-decor/ https://abeautifulmess.com/2018/08/living-wall-home-office-tour.html https://www.domino.com/content/36-ideas-to-paint-color-block-wall/ https://timesofsandiego.com/life/2017/03/18/weekend-design-11-tips-successful-office-bedroom-setup/ https://beinspired.northhem.com.au/scandinavian-bedroom-trends-2017/ http://houseandhome.com/tv/segment/double-duty-dining-room-and-office https://otthonneked.hu/homeoffice/ https://www.thespruce.com/stylish-small-home-offices-4154965 http://thearchitectsdiary.com/50-home-office-space-design-ideas/ https://www.italianbark.com/how-to-design-a-productive-home-office-design/