Ergonómia a konyhában – a pultmagasság

A pultmagasság

Terence Conran óta tudjuk, hogy a konyha az otthon szíve, sok időt töltünk itt, ez a helyiség a családi élet egyik fő színtere. Aki sokat főz, az tudja, hogy a konyhai munka komoly fizikai igénybevételt jelent a testnek. Ezért fontos, hogy az ergonómia működjön, a konyha úgymond ránk, a testarányainkra legyen szabva. Az ergonómiai szabályok közül kiemelkedik a pult magassága, hiszen főzés közben sok időt töltünk előkészítéssel a pult előtt állva, használjuk közben a mosogatót, majd a főzőlapot. 

Ergonómia a konyhában – a pultmagasság

Az előkészítő tér magassága

A pult magassága akkor megfelelő, ha használat közben nem kényszerít fárasztó testtartásra és mozdulatokra. Az optimális konyhapult magasságot a könyökünk és a padló távolságából tudjuk kiszámolni. Eszerint a pult magassága akkor megfelelő, ha a könyökben derékszögben behajlított alsó karunk alatt 10-15 cm-re helyezkedik el, vagyis laza kartartást tesz lehetővé, de hajolni nem kell. Ez az előkészítéshez szükséges optimális munkalap-magasság. Ez általában 85-90 cm, de nem ritka az ennél magasabb optimális magasságérték sem. Ha ennek megfelelően alakítjuk ki az egész konyhát, már nem hibáztunk. Viszont tovább lehet cizellálni a különböző konyhai munkákhoz megfelelő magasságértéket.

Ergonómia a konyhában – az előkészítő tér magassága

A mosogató és a főzőlap magassága

Különböző konyhai munkákhoz eltérő pultmagasság a megfelelő. Megfigyelések mutatják, hogy a huzamos ideig történő kissé hajlott testtartás – amely a mosogatásnál és a mosogatómedencében végzett egyéb munkáknál fordul elő – veszi legjobban igénybe a gerincet és tartja statikusan feszített állapotban a hátizomzatot. A mosogató elhelyezésénél célszerű tehát arra törekedni, hogy a mosogató alsó síkja a lehető legmagasabban legyen. Ennek megfelelően érdemes megemelni ezt a részt, ha van rá lehetőségünk. Az általános szabály erre 5 cm-rel magasabb pult, mint amit az előkészítéshez meghatároztunk. Bár ez a méretkorrekció némileg háttérbe szorult a mosogatógépek elterjedésével. Főzőlapnak pedig az előkészítés magasságánál 5 cm-rel alacsonyabb pult a megfelelő. Az alacsonyabb felület bizonyos pl. nagy erőkifejtést igénylő munkáknál előnyösebb abból adódóan, hogy az izomerő mellett a felsőtest súlya is átadódhat a felületre, pl. tésztagyúrás.

Ergonómia a konyhában – optimális pultmagasság összefüggések

A konyha tervezése a megfelelő pultmagasság értékének ismeretében indulhat. Ha van rá lehetőségetek, akkor pedig a munkafolyamatokhoz igazított pultmagasság a legjobb választás. 

Ergonómia a konyhában – különböző pultmagasságok

Képek forrása: Pixabay és Orbay Péterné Konyhatervezés című könyve