Nagypolgári elegancia

Megrendelőm stílusos nagypolgári lakásának modernizálásában kérte segítségem. A lakás gyönyörű stílbútorokkal ízlésesen, ám kissé zsúfoltan volt berendezve. A feladat az volt, hogy szellős, modern stílusú nagypolgári lakást hozzunk létre az értékes stílbútorok integrálásával, szükség esetén felújításával. Az alábbi képek a már elkészült enteriőrt mutatják.

Az előtérbe egy meglévő konzolasztalhoz választottunk elegáns tükröt és falikarokat. Ezek mögé tapéta került. A falakra a nappali és étkező kivételével mindenhova óarany színű falfestéket terveztünk. Az előtér, a konyha és folyosó egységesen márványmintás padlólapot kapott, ugyanannak a családnak két színéből kombinálva. A konzolasztallal szembe fazettázott tükörbetétes előszobaszekrény került, a szezonális cipők és kabátok tárolására.

Az étkezőben a kör alakú asztalt téglalap alakú, letisztult minimál stílusú üvegbetétesre cseréltük. A meglévő székek új kárpitot kaptak, a falra ezzel harmonizáló tapéta került. Az asztal fölé üveggyöngy lámpát rendeltünk.

Az itt található két ónémet tálalószekrényt egymással szemben helyeztük el a térben, és közéjük került az asztal a székekkel.

 

Megrendelőm kifejezett kérése volt, hogy a nappali egyik falán beépített könyvespolcot szeretne. Az egyetlen erre alkalmas falfelületen azonban négy gyönyörű intarziás könyvespolc helyezkedett el, egy TV állvánnyal kiegészülve. Így arra a megállapodásra jutottunk, hogy a könyvespolcok a beépített polcrendszer szerves részeiként szintén helyet kapnak a masszív polcokon, és mint dísztárgyak helyezkednek itt el, természetesen a könyveket is tartva. Ennek fokozására a plafonon kialakított álmennyezet a könyvespolcok tetejének ívét követi. A könyvespolc alsó részében négy intarziás fiók kapott helyet, amelyet ugyanebből a garnitúrából való elég rossz állapotú komódból mentettünk meg. A gyönyörűen sikerült polcrendszer Borda Gábor asztalos keze munkáját dicséri, ahogy a többi beépített bútor is.

A nappali ülőgarnitúrája új plüss kárpitot és “aranyozást” kapott.

A dohányzóasztal lapja már nem volt olyan jó állapotban, de egy formában teljesen hasonló üveglappal, és a lábak aranyozásával sikerült ezt is megmenteni, egyúttal modernizálva a klasszikus formát.

Az ablakfülkében kapott helyet a gyönyörű lábtartós olvasófotel, melynek új kárpitja tökéletesen harmonizál az előtte elhelyezkedő szőnyeg színeivel. A csillárt kiemelő hatszögletű gipszkartonlap az ablak ívét követi.

A fürdőbe nagyon dekoratív arany mozaikcsempét választottunk díszítőelemnek, ehhez bézs falicsempét. A süllyesztett mosdó antik komódba került beépítésre, fölé ehhez illő tükör került kétoldalt falikarokkal.

A szerelvények óarany színűek.

Megrendelőm rajong a rézkarcokért is, az ebből álló gyűjteményt az ágy fölé rendeztük, ez az új boxspring ágy támlájának meghosszabbítása. Az ágytakaró a Dekorclassic kínálatából került ki a nappali- és étkezőbútorok kárpitjaival valamint a lakásban található tapétákkal együtt. A meglévő hálószobabútor egy renováláson esett át, krém és arany színű festést kapott.

A kétsoros konyhába modern konyhabútort terveztünk gránit munkapulttal, fényes frontokkal, óarany fogantyúkkal.

Az üveg hátfalat mindkét oldalon megvilágítottuk led szalaggal. Az ablakra földig érő római roló került.

A kisszoba stílusa a lakás többi részétől eltérően teljesen letisztult. Mivel a szoba kis alapterületű, és viszonylag magas, a falak vízszintes csíkozást kaptak optikailag szélesítve a szobát. A radiátor modern burkolatot kapott kétoldalt könyvespolcokkal. A plafonon az ágy feletti álmennyezetbe beépített spotlámpák kerültek, ennek az elemnek a folytatásában helyezkedik el a római roló karnisa is.

A keskeny folyosóra tükrös gardróbszekrény került, melynek fényes felületei a tágasság érzetét keltik.

Fotók: Tordai Balázs Photograpy

A bejegyzés trackback címe: https://krisztinasoos.com/munkaim/nagypolgari-elegancia/trackback/