Nagypolgári eklektika

Megrendelőm a 110 négyzetméteres belvárosi lakást időszakos használatra tervezte, ennek megfelelően pihenő-alvó funkciók kaptak főszerepet a tervezés során, tárolás nem volt fő szempont. A lakás a vásárláskor nagyon rossz állapotban volt,  az előző tulajdonos évtizedekig nem nyúlt hozzá, még az eredeti cselédfülke is a “helyén” volt szerszám-tárolónak átminősítve. A lakás elosztása sem volt tökéletes, a belső szobába nagyon kevés fény jutott, így a falak átstrukturálása mellett a természetes és mesterséges fények megoldása kapott fő szerepet a tervezés során.

A körfolyosóról nyíló előtérbe, a konyhába és a két fürdőszobába cementlap hatású járólapot terveztem. A beépített szekrény elrejti a gázórát, és egyben cipőtároló funkciót is kapott. Az ülőke nem hiányozhat egy előszobából, felette nyitott kabátakasztós és polcos rész került kialakításra. Az étkező-konyhába vezető ajtó másik oldalán egy akasztós szekrény is helyet kapott. Ebből a helyiségből nyílik még egy zuhanyzóval és WC-vel felszerelt fürdőszoba is.

Az étkező-konyha a legsötétebb helyiség a lakásban, így ide többféle fényforrást is terveztem. A fő fürdőszoba ajtaját itt megszüntettük, ide kerültek a konyhai magas-szekrények, melyek a háztartási gépek nagy részét elrejtik. Ezzel szemben, a konyhaszigetbe került a főzőlap nagyméretű szigetelszívóval. Innen nyílt egy átjáró a hálószobába, és mivel ez egy vastag tartófal, tökéletes helynek bizonyult egy mosogatómedence kialakítására redőnyös fronttal. Megrendelőm kifejezett kérése volt a hálószobából a fürdőbe nyíló ipari stílusú fém ajtó. Ez a stílus köszön vissza a konyhai magasszekrények feletti bevilágító “ablakon”, ami valójában lámpákat rejt.

A sziget mögött helyezkedik a nagyméretű étkezőasztal, mögötte egy Budapest látképet ábrázoló tapéta körben led szalaggal kivilágítva. Ebből a helyiségből eredetileg nyílt egy ajtó a körfolyosóra, ezt egy ipari stílusú fix ajtóval megszüntettük. Emellett kapott helyet Megrendelőm meglévő tálalószekrénye.

Megrendelőm a nappaliba és a hálószobákba a gyönyörű eredeti ajtótokokkal harmonizáló falburkolatot kért. A burkolat fölé a tokok magasságáig körbe textiltapétát terveztem, efölé pedig egy a tapétánál sötétebb árnyalatú falfestést. A régi Héra cserépkályhát egy pellet tüzelésű kandalló váltja fel, és ide kerül egy antik zeneszekrény is. A két ablak közötti falszakaszra kerül a TV egy kandallóba „rejtve”, a kanapé pedig a bejárat bal oldalán foglal helyet.

Megrendelőm rajong az aranyozott keretekért, ezért a fő hálószobában az ágy kárpitozott támlája egy aranyozott keretbe kerül.

Az ablak alá egy szekrénnyel egybeépített ülőke kerül. A beépített szekrény felső része rejti a függönykarnist.

A fő hálószobából nyílik a szülői fürdő. A helyiség adottságai nagyon kedvezőek: egy óriási boltíves falfülke várta az őt megillető figyelmet. Ebbe a falmélyedésbe került a sarokkád és a monoblokkos WC. A boltívet pedig halpikkely alakú csempével emeltük ki. A cementlap hatású járólap itt a falon is megjelenik kavicsmozaikkal kiegészülve.

Az antik bútorok és az ipari stílusú kiegészítők (ablakkeret és lámpatestek) ebből a helyiségből sem hiányozhatnak.

A másik hálószobában egy panelekből összeállított magas kárpitozott ágytámlás ágy kapott helyet.

Az ablak alatt szekrénnyel egybeépített ülőkés rész foglal helyet. Az ülőke méretéből adódóan alkalmas alvásra, ahogy az alatta elhelyezkedő kihúzható fiókban lévő vendégágy is. Így ebben a szobában négy személy alvását oldottuk meg.

Az előtérből nyíló fürdőbe duplamosdó került.

A bejegyzés trackback címe: http://krisztinasoos.com/munkaim/nagypolgari_eklektika/trackback/