A kerek ablakok varázsa

Egy letisztult, elegáns lakás kialakítása volt a cél a kerek ablakokkal rendelkező társasházi lakásban, melyet egy sikeres üzletasszony, és 17 éves lánya számára terveztem. Fontos szempont volt a burkolatok kiválasztása során, hogy a lakás állandó lakója lesz egy kiskutya is. A lakás nem csak az ablakok miatt különleges, hanem a szokatlan alaprajz, a helyiségekben uralkodó hegyes- és tompaszögek miatt is, ami sok fejtörést okozott az optimális térkihasználás szempontjából. A tervezés kezdetén egy tört lilásszürke színnel indultunk, mint uralkodó színárnyalat, aztán később készült egy taupe verzió is. Az alábbiakban mindkettőt megnézzük.

Dulux Mercury Shower

Az előszobafal kétoldalt fehér frontos magasszekrényekből, középen pedig egy ülőkés, nyitott kabátakasztós részből áll.

Az előszobából a nappaliba lépve egy konzolasztal foglal helyet tükörrel. Az L alakú konyha két szélső eleme egy-egy magas szekrény: a beépített hűtő és a magas sütőkocsis sütő. Ezek között helyezkedik a főzőlap és a mosogató technológiai sorrendben. Megrendelőm kifejezett kérése volt egy konyhasziget. Ez a klasszikus értelemben a hely szűkössége miatt nem volt megoldható olyan módon, hogy egy funkció logikusan ide kerüljön, viszont ez az elem a bővíthető étkezőasztalra remek alternatívát nyújt, mivel az étkezőasztal részleges elrejtésére is szolgál. Az asztal a hétköznapokban négy személyes asztalként funkcionál, vendégek érkezésekor pedig teljesen ki lehet húzni a szigetből különálló asztalként, és el is lehet forgatni a térben.

Az eredetileg kamraként funkcionáló helyiséget dolgozószobává alakítottuk, egyrészt mivel Megrendelőmnek szüksége volt egy dolgozósarokra, másrészt pedig ebben a helyiségben is rejtőzött egy gyönyörű körablak.

Tehát a kamra fala nem épült meg, így a dolgozó átjárójába egy, a körablak ívéhez illeszkedő, azt kiemelő kárpitozott háttámlájú egyedi szófa került.

A dolgozósarok hátsó fala egy hegyesszögben kapcsolódik a konyha falához. Ezt a szöget falfestéssel “eltüntetjük” a helyiség hátsó részén, a körablakok falán pedig visszahozzuk a fal díszítőfestésében.

A nappaliba egy L alakú kanapé, vele szemben és mögötte pedig TV és könyvespolc helyezkedik.

Dulux Natural Taupe

És most nézzük mindezt visszafogott taupe színekben.

Az előszobában nincs túl sok változás, mindössze a “keret” lett világosabb.

Az étkező-konyhában markáns a változás a taupe színű falakkal és a világos bútorlappal.

A taupe színekhez színben illő textíliát is választottunk.

A körablak hangulata is megváltozott.

A dolgozó világosabb, visszafogottabb lett.

Ugyanúgy a nappali is.

A trapéz alapterületű fő hálószobában optikai trükkökkel ellensúlyozzuk a szemnek nem harmonikus szögeket. Az ágytámla két oldalára plafonig tükör kerül, melynek funkciója a tér tágításán kívül az optikai megtévesztés. Az éjjeliszekrény két félkör lap, mely a tükör segítségével egész körré alakul. A tükrök mellett a beépített szekrények is segítik a korrekciót: egy oldalra nyíló ajtós szekrény tünteti el az ajtóval szemközti hegyes sarkot, és egyben polcos szekrényként funkcionál. A padlóra homogén padlószőnyeg kerül, amely nem hangsúlyozza ki a szoba aszimmetrikus jellegét.

Az apró szobában kétszemélyes ágy, íróasztal, ruhásszekrény és könyvespolc elhelyezése volt a feladat. A kuckós ágy az ablak alá került a radiátor takarása mellé egyedi kivitelben. Az ágyat a mennyezeten is körbefutó falfestés választja el a szoba többi részétől.

A fürdőben kád paravánnal, duplamosdó burkolatba épített tükörrel és WC kerül kialakításra.

Az ajtó mögött a mosó- és szárítógép egymás felett, állványon helyezkedik el.

Végül a taupe győzött, a megvalósítás folyamatban, képek hamarosan.

 

A bejegyzés trackback címe: http://krisztinasoos.com/munkaim/kerek-ablakok-varazsa/trackback/