Garázsból elegáns nappalit

A kertvárosi családi házban kevés volt a hálószoba, ezért megrendelőm úgy döntött, hogy az étkező-konyha mellett lévő garázsból alakítja ki a nappalit. Így az egyébként félreeső helyen lévő nappali hálószobává alakulhatott át. Ezzel egyidejűleg a konyha-étkező és a vele egy légtérben lévő előszoba is modernizálásra szorult, melybe megrendelőm egy kandallótervet is kért. Az új lakrész színvilágát a bézs és a taupe árnyalataiban határoztuk meg.

A bejárattal szembe került a fatüzelésű kandalló fatárolóval, mögötte mediterrán kőburkolattal.

Az előszobába a bejárati ajtó mellé egy táskatartós cipősszekrény került, mellé pedig magas kabátakasztós szekrények. Itt a bútort túlnyújtottuk az eredeti előszobafalon, így ezt a mélységet kihasználva egy 60 cm mély szekrényt is el tudtunk helyezni az egyébként 40 cm mély előszobafalon. Ennek a mély szekrénynek a hátlapja egyben a konyha hátfala is.

A kandalló kőburkolata elrejti a mögötte elhelyezkedő kamrát. Fölé álmennyezetbe rejtett világítás készült.

Az G alakú konyhába a hűtő kivételével beépített gépek kerültek. A korpusz és a frontok visszafogott színvilága a nyílászárókkal harmonizál. A konyhai hátfal bútorlap és tűzálló üveg kombinációja.

A “bárpult” fiókos elemei egyben az étkezőasztal meghosszabbítását is rejtik. Az asztal vendégek érkezésekor a szigetből teljesen kigördíthető és elforgatható, így nyolc személyessé alakítható.

Az asztal konyhai munkafelületként is használható: a konyhába behúzva pl. gyúródeszkaként funkcionálhat.

A kerámia főzőlap megrendelőm kérésére süllyesztett pulttal került kialakításra az ergonomikus hozzáférés érdekében. Pultja felfut az ablak felőli részre hátlapként. A bárpult felfut a falra is, amely egyben az előszobaszekrény hátlapja.

A hűtő a tervezés kezdetekor már adott volt, egy 75 cm mély szabadon álló gép. Mivel megrendelőm kifejezett kérése volt, hogy a konyhai elektromos gépek könnyen hozzáférhető helyre kerüljenek, ugyanakkor egy mozdulattal elrejthetővé is váljanak, így a hűtő mélységében alakítottuk ki a pultot ezen a szakaszon, a felsőszekrények alja és a pult közti területet pedig egy felfele tolható fronttal lezártuk. Ide kerültek a napi használatban lévő konyhagépek mellett azok, amelyek ezidáig a konyhaszekrény mélyére voltak száműzve.

 

Az átjáró a konyhaszekrény és a lépcső közé került, egy kétszárnyú, oldalra nyíló ajtó formájában. Az eredeti elképzelés egy tolóajtó volt, de mivel a tartófal és – a hűtőnek köszönhetően – a konyhaszekrény mélysége együtt a nyíló ajtószárnyat teljesen elrejti, ezért esett erre a választás. Nem mellesleg pedig ez így jobban kizárja a konyhai sütés-főzés közben keletkező illatokat a nappaliból, ami szintén fontos szempont volt. A lépcső alatti terület sem maradt kihasználatlanul: ide a konyhaszekrény kvázi folytatásaként alsó és felső szekrények kerültek.

Az átjáró másik oldalán, a garázsból átalakult nappaliba beépített könyvespolcot alakítottunk ki. Az álmennyezet áttörései a dohányzóasztal lapjára rímelnek. A belső peremeken led szalag fut körbe, ez indirekten világítja meg a mennyezetet. A Tv alatti elemek lépcsőzetességét egyrészt a mögötte elhelyezkedő csövezés, másrészt az ide kerülő médiafelszerelés indokolja.

A nappali ablakkal szemközti oldala „rejtett” gardróbszekrény. 4 db pillér épül a tolóajtók elé, az így kialakított gardrób rengeteg tárolófelületet rejt. A szekrényvilágítást függőlegesen futó led szalagok adják, amely egyben hangulatfényként is funkcionál. A pillérekre pedig hangulatelemként alul-felülvilágító falikarok kerülnek.

A relaxfunkciókkal ellátott bőr ülőgarnitúra helyét kijelöli egyrészt a burkolatba épített minta, és a mögötte lévő falszakasz osztása. Ide kerül az egyedi óra-polc, melynek 12-es és 6-os szám helyére fali lámpa kerül, a többi számot pedig a polcok jelölik ki. Az ajtó melletti kiugró falszakaszra és a gardróbszekrény mellé mediterrán kőburkolat kerül.

A megvalósítása folyamatban, képek nemsokára!

A bejegyzés trackback címe: http://krisztinasoos.com/munkaim/garazsbol-elegans-nappalit/trackback/